UKK

usein kysytyt kysymykset

UKK

Mitä eroa on jalkahoitajalla ja jalkaterapeutilla? 

Useimmiten jalkahoitoa tarjoava ammattilainen on joko jalkaterapeutti tai jalkahoitaja. Terveydellistä jalkahoitoa saa tarjota vain koulutuksen saaneet ammattilaiset, jotka ovat suorittaneet joko jalkojenhoidon osaamisalan tai ammattitutkinnon. Terveydellinen jalkahoito kuuluu myös jalkaterapeutin tarjoamaan kliiniseen jalkaterapiaan. Tämän lisäksi jalkaterapia sisältää myös alaraajojen toiminnan tutkimista, arviointia, manuaalista käsittelyä, ohjausta ja yksilöllisten apuvälineiden valmistamista. Jalkaterapiaa ei saa tarjota kukaan muu kuin koulutuksen saanut jalkaterapeutti, sillä se on Valviran laillistama nimikesuojattu ammatti. Jalkaterapeutin tulee löytyä julkisesta ammattihenkilöiden keskusrekisteristä eli JulkiTerhikistä. Jos kaipaat tai tarvitset terveydellistä jalkojenhoitoa, alaraajojen toiminnan arvioita ja ohjaamista, alaraajojen manuaalista käsittelyä tai jalkaterän toimintaa tukevia apuvälineitä, suosittelen tulemaan jalkaterapeutin vastaanotolle. 

Minua vaivaa kantapäässä oleva kipu, voiko se olla plantaarifaskiittia ja mikä siihen auttaa? 

Plantaarifaskiitti on puhekieleen yleistynyt ilmaus kantakalvon ongelmiin. Plantaarifaskia eli kantakalvo sijaitsee jalkapohjassa. Plantaarifaskiitti tarkoittaa kantakalvontulehdustilaa tai jännekalvon rappeumaa. Kiputila ilmenee useimmiten rasituksen tai vamman seurauksena. Kantapään tai kantakalvon kiputiloissa voi olla kyseessä myös plantaarifaskioosi, joka on kantakalvon ärsytystila. Plantaarifaskiitiin oireilun voi aiheuttaa joko kantakalvon ylivenyttyminen tai kiristyminen. Suosittelen kääntymään ammattilaisen puoleen, jotta kiputilaa voidaan hoitaa oikeilla menetelmillä. Vastaanotollani saat yksilöllistä ohjausta ja manuaalista jalkaterapiaa kantakalvon ongelmien hoidossa.

Jos kantakalvon alueella ilmenee selviä tulehduksen merkkejä, kuten kuumotusta, turvotusta ja kipua, kannattaa alkuun hoitona suosia kylmähoitoa, lepoa ja tarpeen mukaan tulehduskipulääkettä (lääkärin ohjeen mukaan) sekä kääntyä lääkärin puoleen. 

Minulla taitaa olla vaivaisenluuta, onko sille mitään tehtävissä?

Vaivaisenluu on hyvin yleinen ja joskus kivulias vaiva. Siinä ensimmäinen varvas lähtee kääntymään kohti seuraavaa varvasta, aiheuttaen jalkaterän sisäsyrjälle patin eli luukasvaman. Jalkaterapian menetelminä tärkeintä vaivaisenluun hoidossa on selvittää onko tyvinivelessä vielä liikkuvuutta ja/tai onko se rajoittunutta. Varpaiden väliin voidaan tarpeen mukaan valmistaa yksilöllisiä silikoniortooseja, jotka ohjaavat varpaita oikeaan asentoon. Hoitona voidaan käyttää myös yksilöllisiä tukipohjallisia. Kuitenkin niin kauan kun tyvinivelessä liikettä on, on säännöllisesti tehtävät jalkateräharjoitteet tärkeintä vaivaisenluun kuntoutuksessa!  

Minulla on kynsisieni, voinko tulla vastaanotolle?

Kyllä olet tervetullut vastaanotolle, on kyseessä sitten diagnoosi tai vasta epäilys kynsisienestä. Tilanteesta riippuen, ohjaan ja neuvon sinua kynsisienen hoidossa ja tarvittaessa ohjaan jatkotutkimuksiin. Kynsisienenhoidon aikana onkin suositeltavaa käydä säännöllisesti ohentamassa paksuuntuneita kynsiä. Huomionarvoista on, että jos sinulla on suunnitteilla itsehoitotuotteen aloittaminen tai olet sen juuri ehtinyt aloittaa, tulee se tauottaa 6 viikkoa ennen näytteenottoa.  

Osaako jalkaterapeutti auttaa polvivaivoissa?

Kyllä voit tulla tulla jalkaterapeutin vastaanotolle myös polvivaivojen hoitoon. Jalkaterapiavastaanotolla tutkin kävelyä, polven toimintaa, teen manuaalista terapiaa sekä ohjaan tarpeen mukaan polvea vahvistavia harjoitteita.

Minulla väsyy jalat herkästi, tarvitsenko tukipohjallisia?

Jalkojen väsyminen on hyvin yleinen vaiva. Useimmiten katse kannattaa ensin suunnata kenkiin, jotka ovat viimeisimmäksi olleet käytössä. Onko ne tarkoituksenmukaiset ja sopivat kokoiset? Vastaanotolla tutkin alaraajojen rakennetta ja ohjaan jalkateriä vahvistavia harjoitteita. Joskus jalkojen väsymiseen on apuna yksilölliset tukipohjalliset, jonka avulla tuetaan jalkaterän toimintaa.

Olen aloittanut juoksuharrastuksen ja jalat kipeytyvät harjoittelun jälkeen, mitä tehdä?

Useimmiten kevät on juoksuharrastajien kulta-aikaa. Juoksuharrastuksen aloittamisessa kannattaakin lähteä maltilla liikenteeseen. Sosiaalinen media tarjoaa paljon vinkkejä juoksun aloittamiseen, mutta niissäkin on hyvä pitää maltti mielessä. Pitkän tauon jälkeen tärkeintä on huolehtia riittävä lämmittely, liikkuvuusharjoittelu, oikeanlaiset juoksukengät ja peruskuntoa vahvistava juoksuohjelma.  Tottumattoman jalat voivat kipeytyä, jos harjoittelu aloitetaan liian reippaalla otteella. Jos kaipaat ohjausta oikeanlaisen juoksukengän valintaan, alaraaja-analyysia, lihastasapainon tutkimista ja juoksua tukevia lihaksistoa vahvistavia harjoitteita suosittelen varaamaan vastaanottoaikaa jalkaterapiaan. 

Haluaisin kokeilla paljasjalkakenkiä, mutta en tiedä sopivatko ne minun jaloilleni 

Paljasjalkakengät ovat erittäin hyvä tapa aktivoida pieniä jalkaterän lihaksia ja saada koko keho voimaan paremmin. Minun vastaanotollani pääset koesovittamaan Kipukaupan paljasjalkakenkiä. Sovitukset kerran viikkoon yhteisenä sovituspäivänä tai sopimuksen mukaan. Voit ottaa yhteyttä niin kerron lisää Yhteydenotto

Saako jalkaterapiaa kotikäynteinä?  

Kyllä saa! Ajanvaraukset kotikäynneille tapahtuu puhelimitse p.050 355 88 11 

Lisätietoja kotikäynneistä Kotikäynnit